Тук ще намерите полезна информация и дискусий на тема музика, игри и още !
 
ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Интерестна Статийка

Go down 
АвторСъобщение
Admin
Admin


Брой мнения : 18
Join date : 08.08.2009

ПисанеЗаглавие: Интерестна Статийка   Чет Авг 13, 2009 2:25 am

На 22.07.2009 г. ТeenПroblem (http://www.teenproblem.net/s/14146-10.html) публикува статия на Информационната линия за наркотиците (http://drugsinfo-bg.org), озаглавена „Опасна ли е тревата”, която до 31.07.2009 г. беше прочетена от 4435 души. По повод на статията имаше и много противоречеви коментари: от яростно защитаване на употребата на марихуана и съответно нападение на авторите на статията през умереното изказване на мнение до защитаване на идеята за рисковете от употребата на канабис.

Екипът на Информационната линия за наркотиците би искал да продължи тази така вълнуваща за тийновете тема и да отговори на някои предизвикателства, произлезли от коментарите към статията.

Най-напред искаме да обърнем внимание, че никъде в статията не се употребява понятието „вреден/а”. Идеята на статията е да информира, а информацията не е натоварена с оценки като вреден, полезен, як, лош и т. н. Информацията борави с понятия като „риск” и „ефект”, а оттам се правят умозаключения за силните и слабите старни не само на канабиса, а и на всяко едно психоактивно вещество. Ние сме убедени, че запознаството с ефектите и рисковете е част от избора, който всеки прави, решавайки да започне, да продължи или да спре да употребява.

Легализацията на марихуаната

Много често, когато се говори за марихуана се споменава и въпросът за нейното легализиране. Като пример за европейска държава, в която това е направено, се посочва Холандия. В този случай е важно да се уточни, че нито в Холандия, нито в друга европейска държава, канабисът е легализиран.

За да бъде едно психоактивно вещество легализирано, то неговите производство, съхранение, разпространение, притежание и всякакви други дейности, които могат да се извършват с него, трябва да бъдат узаконени. Така, както са узаконени производството и продажбата на алкохол и цигари в България (и в десетки други държави по света) и не подлежат на санкции – стига да се спазват всички изисквания на закона, разбира се.

Това, което в действителност е направено в Холандия, е много различно от пълното узаконяване на канабиса. През 1976 г. там приемат закон (т.нар. Narcorics Act), който разделя нелегалните психоактивни вещества на „твърди” и „меки”, в зависимост от вредите, които те нанасят на общественото здраве. Притежанието, продажбата, производството и т.н. на всички нелегални вещества са наказуеми според този закон, като разликата е в тежестта на наказанията. За „твърдите” наркотици те са по-сурови, отколкото за „меките”. Главен приоритет на холандските власти става разследването на износа и вноса на „твърдите” вещества.

За да бъде разделена продажбата на „меки” наркотици (хашиш и марихуана) от продажбата на „твърди”, се разрешава разпространението им в т.нар. „coffeeshops”. Тези кафенета са под много строг контрол и спазват многобройни правила. Например: забранена е рекламата; забранена е продажбата на „твърди” вещества; забранено е нарушаването на обществения ред; забранена е влизането на лица, които нямат 18 г.; забранена е продажбата на количества, по-големи от 5 гр. на човек. Местните власти (община, полиция и прокурор) могат винаги да наложат още правила или ограничения на такова кафене. Например: да се забрани паркирането пред него; да се ограничи работното му време до 22,30ч. и др.

Всичко това означава, че производството, притежанието и продажбата на марихуана в Холандия са декриминализирани (а не легализирани) и то частично. Ако тези дейности се извършват извън кафенето или в него с нарушения, те са наказуеми от закона. В действителност с тези мерки холандските власти са поставили под контрол употребата на канабис. Холандия, както и повечето други държави по света, в крайна сметка е обвързана с приетите от ООН и Европейския съюз споразумения за борба с търговията на наркотици.

Източник: http://www.jellinek.nl/


Канабис и респираторни заболявания

Когато се говори за респираторни заболявания и марихуана, е важно да се отбележи начинът на нейната употреба. Ако тя бъде погълната (да речем във вид на спейс кейк), няма как да се отделят отровни вещества с нейния дим. Така че говорим за пушене.

В действителност в дима, отделян при изгарянето на марихуаната, се съдържат и вредни вещества. Едни от тях са канцерогенни (като ароматния въглеводород бензопирен), а други са токсични (като въглеродния оксид, който се отделя и при пушенето на тютюн). Бензопиренът дори е в по-големи концентрации, отколкото в тютюневия дим.

Причината да не се твърди категорично, че редовното или прекомерно пушене на канабис причинява рак е, че не са проведени достатъчно продължителни като време и обхващащи достатъчно големи групи хора изследвания.

Но все пак има неща, които вече се знаят. Хроничното пушене на канабис наистина повишава риска от респираторни усложнения, като например: усилване на кашлицата, увеличено отделяне на храчки, хрипове. Също така, в белите дробове на хората, които имат дългогодишна употреба на марихуана, по-често се откриват клетъчни аномалии, отколкото при хора, които не употребяват.

Хроничното излагане на канабисов дим се свързва с развитието на предракови промени в бронхиалните и епителните клетки. Подобни промени и с почти същата честота се откриват и у пушачите на тютюн.

Когато говорим за респираторни заболявания и марихуана, се оказва, че най-застрашената група хора са тези, които пушат и обикновени, никотинови цигари. Тук вече има изследвания, които са много по-категорични по въпроса. Според данни на едно от тях, хората, които редовно пушат и тютюн, и марихуана, е много по-вероятно да развият симптоми на хронично обструктивно белодробно заболяване. Ако при пушачите на тютюн вероятността да развият такова заболяване е два и половина пъти по-висока отколкото при непушачите, то при пушачите на тютюн и марихуана тази вероятност е три и половина пъти по-висока.

При тази група хора по-често се наблюдават клетъчни аномалии в белите дробове, както и увреждания на бронхите, които могат един ден да доведат до рак на дихателните пътища. Този риск не е за пренебрегване, като се има предвид, че немалка част от пушачите на марихуана пушат и тютюневи цигари.

В свое изследване новозеландски учени твърдят, че марихуаната вреди много повече от пушенето на цигари с тютюн. Направено е изследване с доброволци, които са били разделени в няколко групи според пристрастеността си към тютюна, марихуаната или и към двете. Резултатите показват, че рискът от развитие на бронхит или други белодробни усложнения е в пъти по – голям от употребяващите марихуана , отколкото при пушещите обикновени цигари. Учените обясняват това с факта, че дима от цигарите с марихуана се поема по – дълбоко и се задържа по – дълго време в сравнение с тютюневите. Също така при ръчно свитите цигари с марихуана липсва филтър, който да намали поемането на катрани от организма, т.е. един джойнт съдържа 10 – 20 пъти повече катрани от обикновените цигари.

Източници:
http://www.norml.org/index.cfm?Group_ID=6891
http://norml.org/index.cfm?Group_ID=7270
http://www.thorax.bmj.com

Aldington S. (2007), The effects of cannabis on pulmonary structure, function and symptoms
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hack2them.bulgarianforum.net
Admin
Admin


Брой мнения : 18
Join date : 08.08.2009

ПисанеЗаглавие: Опасна ли е тревата?   Чет Авг 13, 2009 2:30 am


Опасна ли е тревата?
Няма друго вещество като тревата, което да има толкова много привърженици и толкова много противници. Ако съберем 100 човека в една стая, поне 70 от тях ще са опитвали някога марихуана, поне на 50 от тези 70 ще им е харесало много и вероятно всички те ще се застъпят твърдо „за” тревата. Може би ще кажат най-различни неща – че те отпуска, че те разнообразява, че те кара да се заливаш от смях, че те сближава с другите, че ти освежава живота ... Да, не е случайно, че тревата е толкова популярна. Тя наистина има много интересни позитивни ефекти върху човека, а какво в крайна сметка му трябва на един човек в днешно време? Още от най-ранна вързаст младите са подложени на огромни количества стрес, изисквания, преживяват най-различни проблеми. Логично е да търсят начини да оцветят и олекотят живота си. В повечето случаи тревата се оказва точното средство за постигане на тази цел.

Обаче... Ако се върнем пак в онази стая и зададем въпроса „Как влияе тревата на мозъка?”, повечето ще отговорят „Никак” или „Почти не влияе”. Ако ги попитаме „Опасна ли е?”, повечето от употребяващите ще кажат „Не”. И те ще са прави за себе си, защото вероятно до момента не са усетили никакви негативни последици.

И както при всяко нещо – истината е някъде по средата. Да, марихуаната е по-малко опостушителна за мозъка от амфетамините, със значително по-лека абстиненция от хероина при хората, които пушат редовно и те държи доста по-близо до реалността от халюциногените. Но, за съжаление на всички фенове на канабиса, той може да бъде и опасен. Той има едно основно общо нещо с другите наркотици и това е, че е психоактивно вещество и като всяко вещество, което променя функционирането на мозъка, крие своите рискове и опасности. Ето и основните:

Зависимост

Най-последните научни изследвания свидетелстват, че честата и продължителна употреба на канабис (напр. всеки ден в продължение на няколко години) води до привикване на мозъка към веществото, преживявания на абстиненция и съответно физическа зависимост. Игор Куценок описва абстинентния синдром при канабиса - “... при над 2/3 от хронично употребяващите марихуана се отчита наличие на абстинентни симптоми с различна интензивност – уморяемост (50-60%), тревожност (50%), проблеми с концентрацията (45%), постоянно прозяване (35%), загуба на апетит (40%), депресивност и безсъние (30-35%)”.

Начин на употреба

Когато се пуши, канабисът предизвиква същите рискове като тютюна – раздразнение на дихателните пътища, бронхити, увреда на белия дроб.

Когато се поглъща (под формата на спейс кейк) има риск да се консумира повече, отколкото е била желаната доза, тъй като ефектът от канабиса се появява известно време след поглъщането.

Развитие на мозъка

За съжаление на любителите употребата на канабис действително може да въздейства много негативно върху развитието на мозъка. Според хората, които се занимават с изследване на нервната система, човешкият мозък се оформя до 25 – 30 годишна възраст. През този период тече активна дейност на изграждане на мозъчни връзки и развитие на структурите на мозъка. Доказано е, че при младия човек всяка цигара марихуана забавя развитието на мозъка и отслабва някои от неговите вече развити функции.

Концентрация, памет

По-голямата част от изследванията на ефектите от тревата сочат, че активната съставка на канабиса – THC, намалява способността за концентрация, забавя времето за реакция и уврежда кратковременната памет. Според тях логическото мислене става по-трудно и нишката на събитията в момента след пушенето трудно може да бъде проследена. Шофирането под влияние на THC може да бъде доста опасно. Доста изследователи твърдят, че увреждането на кратковременната памет и концентрацията на вниманието могат да бъдат трайни последици от употребата на канабис.

Социално-емоционално развитие

Някои хора пушат трева, за да избягат от проблемите си, били те любовни, семейни, училищни, приятелски. По този начин те могат да повлияят негативно върху социално-емоционалното си развитие, защото вместо да мислят как да разрешават проблемите и да се учат от тях, те просто ги “издухват” заедно с неудовлетворението. По този начин нищо не се променя, освен това, че отлагането на разрешаването на проблемите създава напрежение и неприятни емоции, а младият човек се учи не как да се справя, а как да забравя трудностите.

Психични разстройства

Има свидетелства, но все още няма достатъчно достоверни научни данни за връзката между употребата на канабис и началото на някои психични разстройства като шизофрения, депресия и тревожност. Според някои специалисти хората с психично разстройство или предразположеност към такова са рискова група за канабиса. При тях, казват лекарите, употребата на марихуана може да засили психичния проблем или предразположеност и не е препоръчителна.

Синдром на загуба на мотивацията

Въпросът как марихуаната повлиява върху мотивацията, поставянето на цели и тяхното изпълнение е често обсъждан в последните години. Въпреки че не е много лесно да се определи кое се появява първо – употребата на марихуана или загубата на мотивация. Много психолози описват дългогодишните употребяващи на марихуана като апатични, с понижена мотивация и амбиции, с нежелание и неумение да си поставят цели и да ги изпълняват.

Всичко това, разбира се, е само малко информация за тревата. Който се интересува и има желание да направи информиран избор, може да прочете нещо в интернет, да се поинтересува. Защото както за много неща в живота, въпросът не е само дали ми харесва, а и какво ще ми донесе някой ден в бъдеще ...
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hack2them.bulgarianforum.net
 
Интерестна Статийка
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Български Форум :: други :: FreeSpice-
Идете на: